Kategorier
Tandvård

Tips för dig som letar efter en tandläkare i Bromma

Letar du efter en tandläkare i Bromma? Valet av tandläkare är viktigare än man tror men att välja rätt är inte alltid så lätt. Här kommer några kloka råd.

Förr i tiden gick man bara till tandläkaren när man hade tandvärk och inte sällan var då den enda lösningen att dra ut tanden. Bodde man på landet var det inte ens säkert att det fanns en tandläkare och då fick man i stället be smeden att dra ut tanden. Tack och lov har det hänt en hel del sedan dess och idag vet vi att förebyggande tandvård är det bästa.

Sköter man om sina tänder och går på regelbundna kontroller hos en tandläkare har man goda chanser att få behålla sina tänder livet ut. Som vuxen bör man få sina tänder kontrollerade vart tredje år, men har man tidigare haft problem med tänderna kan man behöva gå oftare. För barn brukar det räcka att gå till tandläkaren vartannat år men genomgår barnet en tandreglering måste det så klart gå oftare.

Du har även rätt att välja tandläkare till ditt barn

Man har rätt att själv välja vilken tandläkare man vill gå till och förutom Folktandvården kan man även välja mellan olika privata tandvårdskliniker. Barn bör gå på kontroller från att de fyller tre år och som förälder har man rätt att även välja tandläkare till sitt barn. Men för att tandvården ska vara gratis måste kliniken vara ansluten till Försäkringskassan. Det samma gäller om man som vuxen vill kunna ta del av tandvårdsstödet.

Det är viktigt att man trivs med den tandläkare man väljer och ett bra sätt att hitta rätt tandläkare kan vara att fråga vänner och kollegor om tips. Men det ska också vara lätt att ta sig till tandläkaren och inte ta för lång tid. Det bästa brukar vara att välja en klinik i närheten av där man bor eller arbetar. Då sparar man en massa tid och man hinner ofta med tandläkarbesöket före eller efter jobbet.

Smart med tandläkare och tandhygienist på samma klinik

Som vuxen får man ofta tandsten, vilket kan leda till tandlossning om man inte tar bort det. Mellan tandläkarbesöken kan det därför vara bra att också gå till en tandhygienist för att få tänderna ordentligt rengjorda och putsade. Det bästa brukar vara att välja en tandhygienist på samma klinik som man har sin tandläkare. Detta då det inte är ovanligt att tandhygienisten upptäcker tandproblem som måste åtgärdas av en tandläkare.

Har man problem med tandsten eller återkommande inflammation i tandköttet bör man besöka tandhygienisten en gång om året. Fast har man nyligen fått tandimplantat inopererade kan man behöva gå ännu oftare. Detta för att säkerställa att man rengör tänderna ordentligt då otillräcklig borstning och inflammationer i tandköttet kan göra att man tappar implantaten. Är man osäker på hur ofta man bör besöka tandhygienisten kan man rådfråga sin tandläkare.

Kostar det mer att gå till en privat tandläkare?

Att gå till en privat tandläkare i Bromma behöver inte kosta mer än att gå till Folktandvården – det kan till och med vara billigare. Men det råder fri prissättning och priserna på olika behandlingar kan variera. Ska man sätta in tandimplantat eller som vuxen reglera sina tänder kan det löna sig att jämföra priser mellan olika kliniker.

Många kliniker har prislistor utlagda på sina webbsidor. Men tänk på att dessa inte alltid inkluderar smärtstillande medel, röntgenbilder och annat som man kan behöva vid behandlingen. Därför kan det ofta vara bättre att ringa och fråga om pris. Viktigt när man väljer klinik är också att de har bra rykte och att de använder sig av kvalitativa och beprövade produkter.